Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa, Wegańska Akademia Kulinarna i Wegański Kurs Cukierniczy
Na zajęciach prowadzący nauczy Was podstawowych technik pracy z wokiem. Opowie o niezbędnych narzędziach i akcesoriach wykorzystywanych zarówno do smażenia jak i gotowania na woku. Dowiecie się w jaki sposób przygotowywać wok do pracy, jak go używać oraz w jaki sposób go myć i konserwować, by jak najdłużej Wam służył. Zdradzi też na co zwracać uwagę przy wyborze swojego domowego woka. Nauczycie się m. in. jakie produkty wykorzystywać do gotowania na woku oraz w jaki sposób je przygotowywać, aby wydobyć z nich jak najlepszy smak, a jednocześnie zachować jak najwięcej wartości odżywczych. Na zajęciach nie zabraknie też ciekawostek o Azji – tradycyjnych daniach, przyprawach czy produktach wykorzystywanych w tamtejszej kuchni. Każdy uczestnik będzie pracował indywidualnie – na swoim woku – i przygotuje 4 dania.
W programie:
- Bo Luc Lac – wołowy stir fry z Tajlandi z pomidorami, sosem rybnym i tajską bazylią
- Yakisoba – japoński smażony makaron jajeczny z kurczakiem, zielonymi warzywami i kiszoną śliwką Umeboshi
- Kung Pao Tofu – chińskie chrupiące tofu z chilli, orzeszkami ziemnymi i dymką
- Nakji-bokkeum, czyli koreańska potrawka z ośmiornicy doprawiona pastą gochujang z odświeżającą sałatką z ogórka, kiszonych limonek i mięty
Na zajęciach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, sezonowy napar lub lemoniada.
UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.