Bread Story: 2-day Sourdough Bread Course

Warszawa Hoża
Who have tried, at least once, knows that there’s nothing more magical than baking a bread. Bread making is the best therapy which heals your soul: kneading, feeding the sourdough and baking, taking out of the oven and the hardest part… waiting for the bread to cool down. Come and learn how to make traditional sourdough breads with the true baking star. Emmanuel Hadjiandreou worked for Gordon Ramsay in The Savoy Hotel and London’s biggest organic bakery - Flour Power City Bakery.

Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC CukiernictwaWegańska Akademia Kulinarna i Wegański Kurs Cukierniczy

We invite you for 2-day (26-27.06) bread baking class with Emmanuel Hadjiandreou, baker, teacher and author of 3 books: How to Make Bread, Making Bread Together and How to Make Sourdough. This class will be a great treat for traditional bread lovers. Emmanuel will share with you his own recipe for 3 types of sourdough and 3 different baked goods: flavored rye sourdough bread, seeded sourdough bread and sourdough ciabatta. He will tell you about his work as a baker for Gordon Ramsay. You will learn about the differences between various types of flours and the doughs you will be using. You will be taught different types of sourdoughs, how to shape the loaf and individual ciabatta rolls. You will also get to know the most popular accessory used in bread baking and learn how to use them at home. Working independently, on the first day you will prepare 3 different types of sourdough, and the second day you will prepare 3 different types of bread.

Program:

Day 1:

  • White sourdough
  • 100% rye sourdough
  • Country style sourdough using 3 types of flour

Day 2:

  • Flavored Rye Sourdough Bread (sweet or savory)
  • Seeded Sourdough Bread
  • Sourdough Ciabatta

Our workshop will end with brunch which we will eat togheter. During the class we offer you free coffee, tea, water and aromatic herbal infusion.

ATTENTION! We love Zero Waste ideas. If it’s possible please take some lunch boxes with you. You will be able to take your baked bread with you

This course will be taught in English.

Prowadzący

Emmanuel Hadjiandreou

Prawdziwa gwiazda światowego piekarnictwa. Pochodzący z RPA piekarz z 30.letnim doświadczeniem. Niezwykły nauczyciel, który swoją miłością do chleba zaraża ludzi na całym świecie. Autor 3 książek How to Make Bread (nagrodzona Guild of Food Writers i przetłumaczoną na 17. języków), Making Bread Together i How to Make Sourdough. Pracował m. in. u Gordona Ramsaya, w The Savoy Hotel oraz w największej organicznej piekarni w Londynie Flour Power Bakery. Prowadzi rzemieślniczą piekarnię organiczną Organic Artisan Bakery.

 

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa Hoża

ul. Hoża 51, 00-681 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Centrum, następnie pieszo 800 metrów, około 12 minut

Tramwaj

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Autobus

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)