Grzyby hodowlane dla początkujących

Warszawa Hoża
Początek:
18:00
Czas trwania:
ok. 3-4 godziny
Prowadzący:
Michał Kępiński
Królewskie i majestatyczne. Wielozadaniowe. Nieocenione zarówno w naszym ekosystemie jak i w kuchni. Nie dość, że pomagają oczyszczać środowisko z toksyn to jeszcze mają nieograniczone możliwości kulinarne, skutecznie zastępując mięso, ryby czy owoce morza. Naukowcy twierdzą, że to do nich należy przyszłość gastro świata. I mimo, że istnieją od 39 milionów lat to chyba dopiero teraz zaczęliśmy doceniać ich prawdziwe wartości. Zapraszamy Was do niezwykłego świata grzybów hodowlanych. Przewodnikiem po temacie będzie Michał Kępiński, doświadczony kucharz, który gotował m.in. w KOKS (2 gwiazdki Michelin) czy Maaemo (3 gwiazdki Michelin).

Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC CukiernictwaWegańska Akademia Kulinarna i Wegański Kurs Cukierniczy

To będzie fascynująca podróż do niezwykłego świata grzybów hodowlanych. Na zajęciach dowiecie się jak uprawiać grzybyhodowlane w domu, ogrodzie, balkonie, czy piwnicy. Wspólnie założycie od podstaw 2 hodowle: boczniaka ostrygowego oraz grzybów shitake. Dowiecie się w jaki sposób wykorzystywać grzyby hodowlane w kuchni. Poznacie ich wartości odżywcze oraz ulubione kompozycje smakowe. Nauczycie się też je prawidłowo przygotowywać, doprawiać i marynować. Prowadzący opowie Wam też w jaki sposób je przechowywać, by jak najdłużej zachowywały swoją świeżość. Na warsztatach porozmawiacie też o roli jaką odegrają grzyby hodowlane w rozwoju kulinariów w przyszłości. Nie zabraknie też trików i patentów w duchu idei zero waste, które z łatwością będziecie mogli wykorzystać w swoim domowym gotowaniu. Pod okiem Prowadzącego przygotujecie 3 dania z grzybami w roli głównej.

W programie:

  • Hodowla od podstaw boczniaka ostrygowego
  • Hodowla od podstaw grzybów shitake
  • Domowy makaron ze smażonymi dzikimi grzybami na palonym maśle z estragonem i ricottą
  • Burger z boczniakiem w stylu KFC z boczkiem, masłem orzechowym i kiszoną marchewką
  • Boczniaki w korzennej marynacie z gwiazdkami anyżu, cynamonem i czerwoną cebulką (na wynos)

Na zajęciach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, sezonowy napar, lemoniada lub domowy izotonik. Przygotowane samodzielnie hodowle boczniaka ostrygowego i grzybów shitake będziecie mogli zabrać ze sobą do domu.

UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos do potraw, których nie uda Ci się zjeść w trakcie warsztatów. #thereisnoplanetb

Prowadzący

Michał Kępiński

Doświadczony szef kuchni. Odbywał staże m.in. w KOKS (2 gwiazdki Michelin, Wyspy Owcze) czy Maaemo (3 gwiazdki Michelin, Oslo). Miłośnik i znawca fermentacji. Od kilku lat wydaje kolacje degustacyjne na Łotwie, których tematem jest fermentacja i dzikie rośliny jadalne.

Management: CookUp Talents: e-mail: studio@cookup.pl, tel. 695893718

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa Hoża

ul. Hoża 51, 00-681 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Centrum, następnie pieszo 800 metrów, około 12 minut

Tramwaj

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Autobus

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)