Korean Style, czyli walentynkowe koreańskie gotowanie dla par

Warszawa Hoża
To będzie prawdziwa, kulinarna petarda! Zmysłowa, orientalna kolacja przygotowana wspólnie z ukochaną osobą. Pełna afrodyzjaków, niepowtarzalnych, intensywnych smaków i wyrazistych, kompozycji. Przewodnikiem po jednym z najmodniejszych kierunków kulinarnych świata będzie Piotr Bruś-Klepacki - kucharz, podróżnik, który doświadczenie kulinarne zdobywał m. in. w restauracji Koreanka.

Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC CukiernictwaWegańska Akademia Kulinarna i Wegański Kurs Cukierniczy

Jeśli jesteście fanami koreańskich filmów i seriali na Netflixie to nie może Was zabraknąć na naszym corocznym, kultowym już walentynkowym gotowaniu dla par! Na warsztatach prowadzący wprowadzi Was w fascynujący świat kultury i kuchni Półwyspu Koreańskiego. Poznacie tradycje kulinarne Korei m. in. smaki, produkty oraz charakterystyczne przyprawy i zioła wykorzystywane w tamtejszej kuchni. Nauczycie się od podstaw przygotowywać klasyczne potrawy kuchni koreańskiej. Dowiecie się dlaczego kuchnia koreańska zdobyła taką popularność na całym świecie. Prowadzący opowie Wam też, gdzie w Polsce kupować produkty do gotowania prawdziwych koreańskich dań. Nie zabraknie również trików w duchu idei Zero Waste, z których słynie kuchnia koreańska, wykorzystująca niemal każdą część produktu. Pracując w parach przygotujecie orientalną, walentynkową, koreańską kolację składającą się z 4 dań.

W programie:

  • Jin S  – rozgrzewająca zupa sezamowa z koreańskim sosem sojowym
  • Tteokbokki – kluseczki ryżowe w pikantnym koreańskim sosie z pobudzającym chili
  • Mandu – pierożki z mięsem i tofu z dużą ilością rozgrzewającego imbiru
  • Walentynkowa wersja Hotteok, czyli chrupiące, smażone placuszki z cukrem i cynamonem z sosem czekoladowym

Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa/herbata/woda), sujeomggwa – bezalkoholowy koreański poncz imbirowo-cynamonowy z bakaliami i głożyną pospolitą (jujube) oraz walentynkowe prosecco.

UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos do potraw, których nie uda Ci się zjeść w trakcie warsztatów. #thereisnoplanetb

Zajęcia mają charakter wspólnego gotowania dla par. Na jednym stanowisku mogą gotować 2 osoby. Przy zakupie biletu należy wskazać liczbę zakupowanych stanowisk nie osób (1 stanowisko: 2 osoby).

Prowadzący

Piotr Bruś-Klepacki

Autor niezliczonej ilości przepisów oraz sesji zdjęciowych o tematyce kulinarnej. Pomaga przyszłym restauratorom przełożyć ich marzenia na rzeczywistość. Doświadczenie zdobywał w kuchniach najlepszych restauracji. Wielbiciel etnicznego jedzenia i szczerości na talerzu.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa Hoża

ul. Hoża 51, 00-681 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Centrum, następnie pieszo 800 metrów, około 12 minut

Tramwaj

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Autobus

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)