Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa, Wegańska Akademia Kulinarna i Wegański Kurs Cukierniczy
Na warsztatach poznacie różne rodzaje i części mięsa wołowego. Dowiecie się do jakich potraw najlepiej je wykorzystywać. Poznacie podstawowe techniki i metody jej obróbki technicznej. Nauczycie się m. in. jak ją kroić, doprawiać, marynować, przygotowywać na surowo, smażyć czy piec. Dowiecie się także na co zwracać uwagę kupując wołowinę i jak rozpoznawać jej jakość. Nie zabraknie też patentów w duchu idei Zero Waste, które z łatwością będziecie mogli wykorzystać w swojej kuchni. Na warsztatach, pracując indywidualnie oraz w małych grupach (2 os.) przygotujecie 3 klasyczne dania z wołowiny: steka, burgera oraz tatara.
W programie:
- Tatar z Dukkah i pestkami słonecznika z olejem pietruszkowo-lubczykowym, szybkimi piklami z czerwonej cebuli i przepiórczym żółtkiem
- Stek z rostbefu z grillowanymi szparagami, rzodkiewką i tradycyjnym sosem holenderskim
- Burger wołowy z pesto z liści rzodkiewki i domowym majonezem, z młodymi ziemniakami pieczonymi z szałwią z sałatką z grillowanego arbuza z miętowym dressingiem
Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, ziołowy napar lub lemoniada.
UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos do potraw, których nie uda Ci się zjeść w trakcie warsztatów. #thereisnoplanetb