Zimowy, piętrowy Tort Batavia na długodojrzewającym pierniku kasztelańskim z żurawiną i musem orzechowo-rumowym

Warszawa Hoża
Zapraszamy Was na dwudniowe (26-27 lutego 2021) warsztaty cukiernicze z Jarkiem Konrady - cukiernikiem z 45. letnim doświadczeniem, Sous Chefem hotelu Mercure w Poznaniu. Tym razem tematem spotkania będzie zimowy, piętrowy tort. Na zajęciach opanujecie misterną sztukę wypiekania, składania oraz dekorowania wielopoziomowych tortów. A jego motywem przewodnim będą sezonowe, grudniowe akcenty: piernik, żurawina, orzechy oraz zimowe dekoracje. Pod okiem prowadzącego samodzielnie przygotujecie i złożycie tort Batavia na długodojrzewającym pierniku kasztelańskim z macerowaną w czerwonym winie żurawiną i musem orzechowo-rumowym.

Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC CukiernictwaWegańska Akademia Kulinarna i Wegański Kurs Cukierniczy

Na dwudniowych (26-27 lutego 2021) warsztatach cukierniczych poznacie sekrety przygotowania perfekcyjnych tortów. Pod okiem prowadzącego upieczecie samodzielnie idealne biszkopty oraz tradycyjny piernik kasztelański. Ukręcicie obłędny mus orzechowo-rumowy oraz przygotujecie żurawinowe żelki. Nie zabraknie też temperowania i barwienia czekolady oraz masy cukrowej, z których przygotujecie spektakularne, zimowe dekoracje. Poznacie misterną sztukę składania i zdobienia tortów piętrowych. Prowadzący zapozna Was też z akcesoriami cukierniczymi wykorzystywanymi do przygotowywania tortów. Na zajęciach uczestnicy będą pracowali indywidualnie i pod okiem prowadzącego każdy z nich samodzielnie przygotuje, złoży i udekoruje 1 tort.

W programie:

  • Zimowy piętrowy tort Batavia na długodojrzewającym pierniku kasztelańskim z macerowaną w czerwonym winie żurawiną i musem orzechowo-rumowym
  • Przygotowanie i zaparzanie miodowego długodojrzewającego ciasta piernikowego
  • Przygotowanie i upieczenie tradycyjnego biszkoptu
  • Wypiekanie piernika kasztelańskiego i przekładanie powidłami
  • Przygotowanie musu orzechowo-rumowego na pâte à bombe
  • Przygotowanie żelki żurawinowej
  • Macerowanie żurawiny w czerwonym winie
  • Przygotowanie kremu maślano-czekoladowego do wykończenia tortu
  • Temperowanie i barwienie czekolady
  • Przygotowanie dekoracji z barwionej czekolady i masy cukrowej
  • Zamszowanie i dekorowanie tortu samodzielnie przygotowanymi zimowymi dekoracjami

Samodzielnie przygotowany tort będziecie mogli skosztować na miejscu, bądź zabrać ze sobą do domu w specjalnie przygotowanym opakowaniu. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) praz sezonowy, aromatyczny napar.

UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się wykorzystać na zajęciach (elementy dekoracyjne tortu itp.)

Prowadzący

Jarosław Konrady

Mistrz cukierniczy z prawie 40.letnim doświadczeniem. Pastry Sous Chef hotelu Mercure w Poznaniu. Uczestnik licznych kursów i szkoleń oraz laureat wielu konkursów cukierniczych. Ukończone profesjonalne kursy karmelarskie i czekolady pozwalają mu na rozwijanie jego pasji jaką są cukiernicze dekoracje.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa Hoża

ul. Hoża 51, 00-681 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Centrum, następnie pieszo 800 metrów, około 12 minut

Tramwaj

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Autobus

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)