Warsztaty z owoców morza to przede wszystkim nauka i praktyczny trening umiejętności technicznych tj. czyszczenie, obieranie, otwieranie, porcjowanie czy odpowiednie doprawianie. To także okazja do zapoznania się z różnymi metodami ich obróbki tj. gotowanie, smażenie czy grillowanie. Nie zabraknie też wiedzy o tym, gdzie kupować dobrej jakości owoce morza i jak dobierać do nich odpowiednie dodatki: przyprawy, warzywa, zioła czy sosy. Dowiecie się w jaki sposób je przechowywać, by jak najdłużej zachowywały swoje wartości odżywcze. Nie zabraknie też trików i patentów w duchu idei #zerowaste, które z łatwością będziecie mogli wykorzystać w swoim codziennym gotowaniu. Na zajęciach pracując indywidualnie oraz w małych grupach (2 os.) pod okiem prowadzącego przygotujecie 3 dania.
W programie:
- Maślana brioszka z panierowanym kalmarem marynowanym w pikantnej maślance z ricottą wasabi, słodko kwaśną salsą z czosnkiem niedźwiedzim i pieczonym batatem w paście miso
- Czarne risotto barwione sepią z grillowaną ośmiornicą, świeżą figą i pistacjami
- Aromatyczna zupa z krabów, muli i krewetek ze świeżymi pomidorami, grzankami czosnkowymi i majonezem szafranowym
Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje. Kawa HAYB, ekologiczne herbaty i napary ziołowe z Pijalni Ziół Dary Natury oraz woda.