Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa, Wegańska Akademia Kulinarna i Wegański Kurs Cukierniczy
Na zajęciach poznacie tradycyjne produkty, zioła i przyprawy oraz akcesoria i naczynia wykorzystywane do przygotowywania dań kuchni azjatyckiej. Nauczycie się podstawowych zasad panujących w tamtejszej kulturze kulinarnej. Dowiecie się, gdzie w Polsce kupować produkty do gotowania azjatyckich potraw oraz na co zwracać uwagę kupując. Na zajęciach uczestnicy będą pracowali indywidualnie oraz w małych grupach (2 os.) i pod okiem prowadzącego przygotują 4 azjatyckie dania pochodzące z Malezji, Wietnamu, Tajlandii i Chin.
W programie:
- Tradycyjna zupa Pho/Wietnam
- Congyoubing – smażony, chrupiący naleśnik ze szczypiorkiem i syczuańskim olejem chili/Chiny
- Curry laksa z makaronem pszennym, pastą ze sfermentowanych krewetek i azjatyckimi ziołami/Malezja
- Kultowy Mango Sticky Rice/Tajlandia
Spotkanie zakończy się degustacją przygotowanych dań. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz sezonowy, ziołowy napar lub lemoniada.
UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.
OPCJA VEGE: Nie jesz mięsa/ryb, a chcesz wziąć udział w zajęciach? Napisz do nas, a zobaczymy, co da się zrobić