Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa, Wegańska Akademia Kulinarna i Wegański Kurs Cukierniczy
Na zajęciach poznacie tradycyjne produkty, zioła i przyprawy oraz akcesoria i naczynia wykorzystywane do przygotowywania dań kuchni azjatyckiej. Nauczycie się podstawowych zasad panujących w tamtejszej kulturze kulinarnej. Dowiecie się, gdzie w Polsce kupować produkty do gotowania azjatyckich potraw oraz na co zwracać uwagę kupując. Na zajęciach uczestnicy będą pracowali indywidualnie oraz w małych grupach (2 os.) i pod okiem prowadzącego przygotują 4 azjatyckie dania pochodzące z Malezji, Singapuru, Japonii oraz Chin.
W programie:
- Malezyjskie Roti Canai – chlebki roti ze słodkim i aromatycznym, orzechowym sosem curry
- Singapurska zupa Laksa z krewetkami i azjatyckimi ziołami
- Okonomiyaki, czyli japońskie placuszki z krewetkami, nori i imbirem
- Lo Mein – chiński makaron z kurczakiem, bok choy, kiełkami fasoli Mung i białym sezamem
Spotkanie zakończy się degustacją przygotowanych dań. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz sezonowy, ziołowy napar.
UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.