Ryby i owoce morza

Warszawa Hoża
Jeśli uwielbiasz dania z ryb i owoców morza, chciałbyś też filetować ryby jak prawdziwy szef kuchni, to te zajęcia są dla Ciebie. Dużo praktycznych umiejętności związanych z przygotowaniem ryb i owoców morza, jak również kompozycji smakowych i dań, które na długo zapadną w Twojej pamięci. Nie zabraknie też patentów w duchu idei Zero Waste, które usprawnią gotowanie w domowym zaciszu. W programie m. in. ramen z krewetkami, sercówkami i tuńczykiem oraz jesiotr w żółtym curry z bananem i liśćmi kaffiru. Zajęcia poprowadzi Marek Kropielnicki, utytułowany szef kuchni, który pracował m.in. jako Sous Chef restauracji Senses (1 gwiazdka Michelin).

Na zajęciach, pod czujnym okiem Prowadzącego, nauczycie się filetować, czyścić, obierać, porcjować oraz doprawiać ryby i owoce morza. Poznacie różne sposoby i metody ich obróbki tj. pieczenie, gotowanie, czy smażenie. Dowiecie się, gdzie kupować dobrej jakości ryby i owoce morza oraz na co zwracać uwagę kupując (jak rozpoznawać, że są świeże). Tym razem w roli głównej: pstrąg, jesiotr, ostrygi, krewetki, sercówki oraz tuńczyk. Na zajęciach uczestnicy będą pracowali indywidualnie oraz w małych grupach (2 os.) i przygotują 4 dania:

W programie:

  • Pstrąg tęczowy z sosem cytrynowym (nauka filetowania)
  • Jesiotr w żółtym curry z bananem i liśćmi kaffiru
  • Ostrygi w panko z marmoladą z czerwonej cebuli
  • Ramen z krewetkami, sercówkami i tuńczykiem (danie w duchu idei Zero Waste)

Warsztaty zakończą się degustacją wspólnie przygotowanych dań w formie kolacji przy lampce wina. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz sezonowy, ziołowy napar lub lemoniada.

Prowadzący

Marek Kropielnicki

Doświadczony szef kuchni. Doświadczenie w Polsce zdobywał pracując m.in. w Restauracji SENSES (odznaczonej gwiazdką Michelin), jako chef kuchni DO BO DO oraz Restauracji Dwie Trzecie mediterranean fusion a także jako sous chef w Restauracji Zest by Kibart. Urodzony w Anglii Marco inspiruje się kuchnią z różnych stron świata (w szczególności z Włoch, nieszablonową kuchnią Wysp Brytyjskich oraz kuchnią azjatycką). Zachwyca się i delektuje naturalnymi smakami bogatej przyrody oraz nowoczesnym gotowaniem.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa Hoża

ul. Hoża 51, 00-681 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Centrum, następnie pieszo 800 metrów, około 12 minut

Tramwaj

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Autobus

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)