CookUp Professional: Kuchnia roślinna w ujęciu restauracyjnym

Warszawa Hoża
Na szczęście czasy, gdy weganie mogli jedynie pomarzyć o jakościowym jedzeniu "na mieście" mamy już za sobą. Kuchnia roślinna to nie tylko najszybciej rozwijający się sektor światowej gastronomii, ale i ogromna zmiana społeczna. Zapraszamy Was na jednodniowy kurs kuchni wegańskiej w ujęciu restauracyjnym z jednym z prekursorów kuchni roślinnej w Polsce - Michałem Gniłką, który doświadczenie kulinarne zdobywał m.in. w Londynie, gotując w ekologicznych restauracjach oraz na planach filmowych m.in. dla Stevena Spielberga, Brada Pita czy Keanu Reevs’a.  

Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa

Teoria

  1. Podstawowe produkty kuchni wegańskiej
  2. Zamienniki w kuchni roślinnej
  3. Budowanie smaków w kuchni roślinnej: przyprawy, zioła, sosy, zamienniki nabiału/mięsa/ryb
  4. Operowanie kontrastowymi teksturami w kuchni roślinnej
  5. Planowanie menu i produkcji
  6. Przechowywanie dań

Praktyka

  1. Bliny z marchewkami á la łosoś serwowane z samodzielnie przygotowanym kwaśnym twarożkiem z migdałów oraz musztardą lax (wegański twarożek migdałowy)
  2. Wegański Mac and Cheese (wegański sos serowy)
  3. Lasagna Bolognese z kalafiorowym beszamelem (beszamel kalafiorowy)
  4. Stek z kalafiora w kremowym sosie miso z grillowanymi pomidorami oraz kolendrową oliwą (kremowy sos miso)
  5. Czekoladowy creme brulée z orzechami laskowymi w karmelu i śliwkowym coulis (mus czekoladowy)
  6. Oliwny biszkopt z waniliowym parfait oraz gruszką poszetowaną w wanilii (parfait, wegański biszkopt)

Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz w zależności od pogody: sezonowy, ziołowy napar lub lemoniada.

Wszystkie przygotowane na zajęciach dania będziecie mogli skosztować na miejscu lub zabrać ze sobą. W trakcie 8-godzinnych zajęć przewidziane są krótkie przerwy regeneracyjne.

UWAGA! Praktykujemy zasady #zerowaste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos na to, czego nie uda Ci się skonsumować w trakcie kursu.

Uczestnicy otrzymają certyfikat ukończenia kursu.

Prowadzący

Michał Gniłka

Do niedawna wegański szef kuchni. Mieszkał na trzech kontynentach. Gotował m.in. dla Stevena Spielberga, Brada Pita czy Keanu Reevs’a. Swoje doświadczenie kulinarne zdobywał w Londynie gotując m.in. w ekologicznych restauracjach, czy na planach filmowych. Szerszej publiczności znany m. in. z kanału Wege Tuba oraz autorskiej rubryki Mickey Rotten w magazynie Usta. Prowadzi szkolenia dla zawodowych kucharzy, którzy chcą zgłębić tajniki kuchni roślinnej w ujęciu restauracyjnym. Uczy także holistycznego aspektu gotowania opartego na dietetyce medycyny chińskiej.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa Hoża

ul. Hoża 51, 00-681 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Centrum, następnie pieszo 800 metrów, około 12 minut

Tramwaj

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Autobus

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)