Na zajęciach wybierzecie się w kulinarną podróż do karnawałowej Italii. Poznacie tradycyjne karnawałowe dania z różnych regionów Włoch. Jak na zajęcia z Bartkiem Kieżunem przystało, będzie iście włosko: ekspresyjnie, energetycznie i przepysznie. Nie zabraknie też bąbelków! Pracując indywidualnie oraz w małych grupach (2-4 os.) przygotujecie włoską, karnawałową kolację składającą się z 4 dań.
W programie:
- Cantuccini al gorgonzola – pochodząca z Lombardii wytrawna wersja cantuccini z dodatkiem gorgonzoli i orzechów włoskich. Wyśmienita karnawałowa przekąska do wina!
- Risotto al prosecco – jak karnawał to prosecco, tym razem w lekkim risotto z dodatkiem skórki cytrynowej i czarnego pieprzu.
- Cozze gratinate al forno – mule zapiekane z bułką tartą i Parmigiano Reggiano z odrobiną czosnku i pietruszki! Idealne danie na karnawałową kolację!
- Frittole – pochodzące z Wenecji malutkie pączki pachnące skórką pomarańczową. Najlepsze na gorąco i to nie tylko nad Canale Grande!
Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanych dań w formie kolacji przy lampce wina. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz sezonowy, aromatyczny napar lub lemoniada.