ABC Kaszy: gryczana, jaglana i pęczak

Warszawa
Czy wiecie, że z kaszy jaglanej można zrobić jajecznicę albo sernik? Z gryczanej wyczarujesz zdrowy popcorn lub pełną mocy śniadaniową gryczankę.  Od kilku sezonów, po latach zapomnienia, wróciły do łask i królują nam nieprzerwanie. I dobrze, bo kasze są i zdrowe, i smaczne i dają wiele możliwości przygotowania dobrze zbilansowanych posiłków. Jeśli w Twoim menu kasza wciąż gra drugoplanową rolę, zapisz się na zajęcia z Eweliną Gracz - prawdziwą kaszową czarodziejką, która te z pozoru nudne ziarna, zamienia w prawdziwe kulinarne cuda.

Kasze mają wiele wartości prozdrowotnych. Są bogate w mikroelementy, skrobię, witaminy z grupy B, kwas foliowy, potas, magnez, żelazo czy witaminę E. Na tych zajęciach odczarowujemy kasze i uczymy jak zrobić z nich ciekawe, smaczne i pełnowartościowe dania.

W roli głównej: kasza gryczana, jaglana i pęczak. Na zajęciach nauczymy Was, jak nie spędzając w kuchni wielu godzin i nie wydając fortuny, przygotować zdrowe i smaczne posiłki na bazie różnego rodzaju kasz. Opowiemy Wam o rodzajach, podziale i wartościach odżywczych kasz oraz ich dobroczynnym działaniu na organizm. Zajęcia poprowadzi Ewelina Gracz – w przeszłości szefowa kultowej, wegańskiej restauracji Jesus w Poznaniu. Na warsztatach uczestnicy będą pracowali indywidualnie oraz w małych grupach (2-4 os.) i przygotują 4 dania z kaszą w roli głównej.

W programie:

  • Roślinna jajecznica z kaszy jaglanej z czosnkiem niedźwiedzim
  • Pęczak na mleku roślinnym ze skorzonerą, bobem oraz kiszonymi cytrynami
  • Kasza gryczana krakowska z brukwią, boczniakami i brukselką
  • Sernik z kaszy jaglanej z topinamburem i kasztanami.

Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanych dań w formie kolacji przy lampce wina. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, sezonowy napar.

Prowadzący

Ewelina Gracz

W przeszłości szefowa kultowej, roślinnej restauracji Jesus w Poznaniu. Od najmłodszych lat weganka powiązana z naturą, lasem i dzikimi roślinami jadalnymi. Beztroskie dzieciństwo spędziła biegając po lasach i łąkach Krainy 100 Jezior, co zdeterminowało sposób w jaki gotuje. Sięga wyłącznie po produkty sezonowe i lokalne, w kuchni wykorzystuje zapomniane warzywa i chwasty.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa

ul. Racławicka 99, 02-634 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Racławicka, następnie autobusem 141 do przystanku Wołoska

Tramwaj

16, 17 (przystanek Wołoska)

Autobus

136, 141, 172 (przystanki: Wołoska lub Miłobędzka); 117, 138 (przystanek Wołoska)

Rower

Ścieżka rowerowa do skrętu do Fortu Mokotów

Samochód

Parking na terenie Fortu Mokotów płatny w godz. 7-19. Pierwsze 1,5 godz. gratis. W weekendy parking bezpłatny.

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)