Zapraszamy na warsztaty poświęcone surf and turf, czyli komponowaniu potraw na bazie ryb, owoców morza i mięsa. Na zajęciach dowiecie się skąd pochodzi surf and turf oraz jak i dlaczego ten sposób łączenia produktów trafił do najmodniejszych restauracji na całym świecie. Poznacie podstawowe zasady tworzenia kompozycji kulinarnych w stylu surf and turf. Nauczycie się m. in. czyszczenia, obierania, doprawiania owoców morza oraz krojenia, przygotowywania i doprawiania mięsa. Każdy uczestnik będzie pracował indywidualnie i przygotuje 3 potrawy.
W programie:
- Tatar wołowy z marynowami grzybkami, piklowanym kombu, szalotkami i szczypiorkiem z chrupiącą ostrygą w panko i podwędzanym majonezem
- Kaczka z patelni aromatyzowana ziołami, i cytrusami w kremowym sosie z langustynek i kimchi z pieczonymi ziemniakami w kaczym tłuszczu z glonami i jałowcem
- Szaszłyk z kalmarów i wędzonego boczku w słodko – kwaśnej marynacie z sosem gribiche z marynowanymi kwiatami bzu i maślanym karmelem piwny m
Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz sezonowy, aromatyczny napar lub lemoniada.