Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa.
Na zajęciach samodzielnie przygotujecie tradycyjne, obłędne ciasto na pizzę o hydracji 75%. Dowiecie się jakiej mąki używać, aby pięknie wyrosło, a po wyjęciu z pieca nie łamało się pod ciężarem dodatków i by zachowywało swoją strukturę. Zakwas czy drożdże, a jeśli drożdże to jakie: świeże czy suszone? Porozmawiacie o tym, czym różni się tradycyjna pizza od pizzy bianca, fritta, romana czy pizzy neapolitańskiej. Dowiecie się też dlaczego do krojenia pizzy najlepiej używać nożyczek. Pod czujnym okiem Moniki Dąbrowskiej poćwiczycie samodzielne formowanie perfekcyjnych placków. Nie zabraknie też pizzowych trików w duchu idei Zero Waste. Pracując indywidualnie oraz w małych grupach przygotujecie tradycyjną Pizzę Romana.
W programie:
- Przygotowanie ciasta na pizzę o hydracji 75%
- Ręczne formowanie perfekcyjnych placków na pizzę
- Przygotowanie klasycznego, włoskiego sosu pomidorowego
- Nauka komponowania dodatków i kolejność ich dodawania: mozzarella, salami, szynka, oliwki, rukola, bazylia, grzyby, suszone pomidory, warzywa
- Wrzucanie do pieca i czuwanie nad procesem pieczenia
Na zajęciach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, sezonowy napar lub lemoniada.
UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.