ABC Kuchni Tajskiej - kurs kuchni tajskiej od podstaw

Warszawa
Kuchnia tajska od podstaw to kurs składający się z 6 spotkań, odbywających się między 12.02.2019 a 19.03.2019. Zajęcia będą odbywały się raz w tygodniu (wtorki) o godz. 18:00. Każde z nich potrwa ok. 4 godz. Warsztaty będą składały się z części teoretycznej i części praktycznej. Kurs zakończy się egzaminem praktycznym. Uczestnicy otrzymają dyplom ukończenia kursu sygnowany przez Szefa Kuchni prowadzącego zajęcia.

Zajęcia nr 1: Sałatki oraz zimne sosy
Data: 12.02.2019
Godzina rozpoczęcia: 18.00 (ok. 4 godziny)

Część teoretyczna:

  • Zapoznanie się z produktami azjatyckimi (ich dostępność w polskich sklepach)
  • Wprowadzenie do tematu kultury i kuchni tajskiej
  • Dobór sosów do dań
  • Rodzaje i typy sałatek

Część praktyczna:

  • Nam Jim Kai – dressing do kurczaka
  • Sauce Maakham – sos tamaryndowy
  • Som Tam – sałatka z zielonej papai z suszonymi krewetkami i orzechami ziemnymi
  • Laab Gai – sałatka z siekanym kurczakiem, ogórkiem i miętą
  • Nam Jim Khiam – mule z zielonym sosem do ryb i owoców morza

Zajęcia nr 2: Pasta curry
Data: 19.02.2019
Godzina rozpoczęcia: 18.00 (ok. 4 godziny)

Część teoretyczna:

  • Łączenie smaków i kompozycja dań w kuchni tajskiej
  • Różne sposoby wykorzystywania past curry
  • Moździerz i jego wykorzystanie w kuchni tajskiej
  • Odpowiedni dobór i proporcje składników
  • Jak przechowywać gotowe pasty

Część praktyczna:

  • Czerwona pasta curry
  • Zielona pasta curry
  • Keang Phed Ped Yang – czerwone curry z kaczką i lychee
  • Keang Keaw-Wan Pha – zielone curry z dorszem
  • Sallomon Yang King – łosoś marynowany w paście curry z kapustą bok choy i imbirem, podany z ryżem jaśminowym

Zajęcia nr 3: Zupy
Data: 26.02.2019
Godzina rozpoczęcia: 18.00 (ok. 4 godziny)

Część teoretyczna:

  • Regiony Tajlandii i ich charakterystyczne dania
  • Poziom ostrości dań tajskich
  • Sprzęt i techniki kulinarne używane w kuchni tajskiej
  • Nazwy dań tajskich i ich znaczenie

Część praktyczna:

  • Tom Kha Kung – zupa na bazie mleka kokosowego i trawy cytrynowej z krewetkami
  • Tom Yum – pikantna zupa na bazie wywaru z kurczaka, krewetek, galangalu i trawy cytrynowej
  • Kang Jurd Hed Ruam – pikantna zupa z grzybami
  • Kiew Nam Moo – bulion z pierożkami faszerowanymi wieprzowiną

Zajęcia nr 4: Przystawki
Data: 05.03.2019
Godzina rozpoczęcia: 18.00 (ok. 4 godziny)

Część teoretyczna:

  • Harmonia tajskich aromatów i smaków – jak ją osiągnąć?
  • Tajskie wierzenia i obyczaje oraz ich wpływ na kuchnię
  • Tajski stół oraz jak wygląda tajski posiłek
  • 6 kategorii tajskich składników

Część praktyczna:

  • Hoi-Nang-Iom Nham-Kati – ostrygi w kremowym mleku kokosowym z bazylią i limonką
  • Phor Pia Sod Nam Jem Luy Soun – świeże sajgonki z warzywami w papierze ryżowym z sosem kolendrowo-miętowym
  • Yum Plaa Muek – kalmary z trawą cytrynową, imbirem i chili
  • Paw Pia Thawt – smażone sajgonki z kapustą, grzybami i sosem ostrygowym

Zajęcia nr 5: ABC Woka
Data: 12.03.2019
Godzina rozpoczęcia: 18.00 (ok. 4 godziny)

Część teoretyczna:

  • Historia woka
  • Omówienie sosów rybnych, sosów sojowych oraz przypraw używanych w kuchni tajskiej
  • Omówienie rodzajów makaronów ryżowych oraz ryżu wykorzystywanych w kuchni tajskiej
  • Różne sposoby dekoracji dań kuchni Modern Thai

Część praktyczna:

  • Pad Thai Kai – tradycyjny makaron ryżowy z sosem słodko-kwaśnym i kurczakiem
  • Nua Pad Prik – wołowina chili z dodatkiem słodkiej tajskiej bazylii
  • Kha Pad – ryż smażony z jajkiem, sosem sojowym, ogórkiem z pikantnej marynaty, orzechami, ziemnymi, świeżą kolendrą i słodką tajską bazylią
  • Phad Fak Thong – dynia piżmowa smażona na woku w sosie na bazie sosu sojowego ze słodką tajską bazylią i szczypiorem

Spotkanie nr. 6: Desery i egzamin
Data: 19.03.2019
Godzina rozpoczęcia: 18.00 (ok. 4 godziny)

Część teoretyczna:

  • Wprowadzenie do składników używanych w deserach
  • Historia i poziom słodkości tajskich deserów
  • Tajskie owoce (ich dostępność w polskich sklepach oraz zamienniki)

Część praktyczna:

  • Kao Niew Mamuang – słodkie mango z kleistym ryżem w sosie z mleka kokosowego
  • Gluay Kag – smażone w cieście banany z sosem karmelowo – tamaryndowym

Egzamin:

Do egzaminu może przystąpić uczestnik, który brał udział przynajmniej w 3 zajęciach. Po zakończeniu kursu otrzyma dyplom potwierdzający uczestnictwo w zajęciach, sygnowany przez Szefa Kuchni prowadzącego zajęcia.

Prowadzący

Maciej Bartkowiak

Ekspert od kuchni azjatyckiej. W przeszłości był szefem kuchni w restauracji Why Thai. Tajniki kuchni tajskiej zgłębiał m.in. na kursach w Mandarin Oriental Bangkok i Issaya Bangkok. Gotował m.in. w hotelach Sheraton w Poznaniu i Melia w Hiszpanii czy poznańskiej restauracji Muga.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa

ul. Racławicka 99, 02-634 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Racławicka, następnie autobusem 141 do przystanku Wołoska

Tramwaj

16, 17 (przystanek Wołoska)

Autobus

136, 141, 172 (przystanki: Wołoska lub Miłobędzka); 117, 138 (przystanek Wołoska)

Rower

Ścieżka rowerowa do skrętu do Fortu Mokotów

Samochód

Parking na terenie Fortu Mokotów płatny w godz. 7-19. Pierwsze 1,5 godz. gratis. W weekendy parking bezpłatny.

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)