Podróże małe i duże: Azja

Warszawa Hoża
Jedna z najstarszych i najbardziej popularnych kuchni świata. Bazuje na przekazywanych z pokolenia na pokolenie recepturach. Pełna lokalnych, sezonowych produktów, orientalnych przypraw i aroamtycznych ziół. Znana z wyrazistych doznań i orientalnych, zapadających w pamięć kompozycji. Bazuje na mistrzowskim balansie pomiędzy tym, co słone, kwaśne, słodkie, gorzkie i umami. Zapraszamy Was na orientalny wieczór z uwielbianą na całym świecie kuchnią azjatycką. Przewodnikiem po tradycjach kulinarnych Malezji, Wietnamu, Tajandii i Chin będzie Piotr Bruś-Klepacki. Zakochany w azjatyckiej kulturze, kucharz, podróżnik, który doświadczenie zdobywał m. in. w restauracji Koreanka.

Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC CukiernictwaWegańska Akademia Kulinarna i Wegański Kurs Cukierniczy

Na zajęciach zgłębicie tajniki jednej z najbardziej cenionych kuchni świata. Poznacie tradycyjne azjatyckie produkty, zioła, przyprawy, akcesoria i naczynia. Nauczycie się podstawowych zasad i technik kulinarnych, które pozwolą Wam na odtwarzanie azjatyckich smaków w domowym zaciszu. Dowiecie się, gdzie w Polsce kupować produkty do gotowania tamtejszych dań oraz czym zastępować te trudniej dostępne. Porozmawiacie też o najpopularniejszych azjatyckich kierunkach kulinarnych i kultowych daniach oraz kompozycjach smakowych. Nie zabraknie też trików i patentów w duchu idei Zero Waste, które z łatwością wykorzystacie w swoim codziennym gotowaniu. Na zajęciach pracując indywidualnie oraz w małych grupach (2 os.) przygotujecie azjatycką kolację, składającą się z 4 dań pochodzących z Malezji, Wietnamu, Tajlandii i Chin.

W programie:

  • Chrupiące smażone pierożki won-ton z boczkiem, tofu i sambal chili (Chiny)
  • Wietnamska sałatka z ogórka, kolendry, suszonych krewetek, orzeszków ziemnych z domowym sosem Nuoc Cham (Wietnam)
  • Perfekcyjna zupa Tom Yum z krewetkami, trawą cytrynową i galangalem (Tajlandia)
  • Curry laksa – streetfoodowy, rozgrzewający jednogarnkowiec z sezonowymi dodatkami, mlekiem kokosowym, masłem orzechowym i azjatyckimi ziołami (Malezja)

Spotkanie zakończy się degustacją przygotowanych dań. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz sezonowy, ziołowy napar/lemoniada lub domowy izotonik.

UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.

OPCJA VEGE: Nie jesz mięsa/ryb, a chcesz wziąć udział w zajęciach? Napisz do nas, a zobaczymy, co da się zrobić

Prowadzący

Piotr Bruś-Klepacki

Autor niezliczonej ilości przepisów oraz sesji zdjęciowych o tematyce kulinarnej. Pomaga przyszłym restauratorom przełożyć ich marzenia na rzeczywistość. Doświadczenie zdobywał w kuchniach najlepszych restauracji. Wielbiciel etnicznego jedzenia i szczerości na talerzu.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa Hoża

ul. Hoża 51, 00-681 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Centrum, następnie pieszo 800 metrów, około 12 minut

Tramwaj

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Autobus

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)