Zrób to sam: tofu

Warszawa Hoża
Z dość egzotycznego dodatku stało się popularnym produktem codziennej kuchni. Zdobyło uznanie zarówno w wege kręgach, jak i wśród miłośników azjatyckich smaków. Uwielbiane przez kucharzy - z łatwością można nim podmienić większość produktów tj. mięso, ryby czy owoce morza. Lubi się bardzo z przyprawami, sosami i ziołami - nie tylko w orientalnych kompozycjach. Cenią je także roślinni cukiernicy, wyczarowując z nich obłędnie kremowe serniki i wegańskie desery. Zapraszamy Was na zajęcia poświęcone samodzielnemu przygotowaniu domowego tofu. Przewodnikiem po temacie będzie Michał Kępiński, doświadczony kucharz, który gotował m. in. w KOKS (2 gwiazdki Michelin) czy Maaemo (3 gwiazdki Michelin).

Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC CukiernictwaWegańska Akademia Kulinarna i Wegański Kurs Cukierniczy

Podczas zajęć nauczycie się przygotowywać tofu w wersji Firm, czyli zbitej oraz Silken, czyli tzw. jedwabiste tofu przypominające galaretkę. Poznacie różnice przy produkcji różnego rodzaju tofu oraz sprzęt niezbędny do wykonania go w domowych warunkach. Prowadzący opowie Wam też o różnego rodzaju tofu dostępnych w sklepach. Dowiecie się w jaki sposób przygotowywać je do gotowania (odciskanie, marynowanie, doprawianie), jak je wykorzystywać oraz w jakich daniach sprawdzi się najlepiej. Nie zabraknie też trików i patentów w duchu idei Zero Waste, które ułatwią Wasze codzienne gotowanie w zaciszu domowym. Na warsztatach, pracując indywidualnie oraz w małych grupach (2 os.) przygotujecie 2 rodzaje tofu oraz 2 dania z tofu w roli głównej.

W programie:

  • Klasyczne tofu z mleka sojowego
  • Silken tofu z mleka migdałowego
  • Kung Pao tofu z korzeniowymi warzywami, imbirem i czosnkiem niedźwiedzim
  • Chrupiące Tofu Sliders (z wykorzystaniem przemysłowego wędzonego tofu) z majonezem curry, chałką i pikantną czerwoną kapustą ze świeżymi ziołami. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, ziołowy napar lub domowy izotonik.

UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos do potraw, których nie uda Ci się zjeść w trakcie warsztatów. #thereisnoplanetb

OPCJA VEGE: Nie jesz mięsa/ryb, a chcesz wziąć udział w zajęciach? Napisz do nas, a zobaczymy, co da się zrobić

Prowadzący

Michał Kępiński

Doświadczony szef kuchni. Odbywał staże m.in. w KOKS (2 gwiazdki Michelin, Wyspy Owcze) czy Maaemo (3 gwiazdki Michelin, Oslo). Miłośnik i znawca fermentacji. Od kilku lat wydaje kolacje degustacyjne na Łotwie, których tematem jest fermentacja i dzikie rośliny jadalne.

Management: CookUp Talents: e-mail: studio@cookup.pl, tel. 695893718

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa Hoża

ul. Hoża 51, 00-681 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Centrum, następnie pieszo 800 metrów, około 12 minut

Tramwaj

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Autobus

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)